Συντήρηση εξοπλισμού CPAP

Ένας από τους βασικούς παράγοντες της αποτελεσματικής θεραπείας με συσκευή CPAP ή BiPAP είναι η σωστή συντήρηση της συσκευής και της μάσκας.

Μια καλά συντηρημένη μάσκα, θα κρατήσει περισσότερο, εφαρμόζει καλύτερα στο πρόσωπο και μπορεί να προσφέρει πιο ευχάριστη και αποτελεσματική θεραπεία. Έλαια και ιδρώτας, σε συνδυασμό με την σκόνη και διάφορους ρύπους του περιβάλλοντα χώρου, συσσωρεύονται στα μέρη της μάσκας καθημερινά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόωρη φθορά της μάσκας και, σε μερικές περιπτώσεις, την δημιουργία ερεθισμών στο πρόσωπο.

Για την αποφυγή όλων αυτών των δυσάρεστων αποτελεσμάτων, οι κατασκευαστές συνιστούν την καθημερινή περιποίηση της μάσκας.
Ξεκινώντας, αποσυναρμολογούμε την μάσκα (αφαιρούμε τον κεφαλοδέτη, τις σιλικόνες προσώπου και μετώπου από το πλαστικό σώμα της μάσκας). Χρησιμοποιούμε μαλακό σαπούνι και χλιαρό νερό (~30°C) και τρίβουμε με το χέρι μας τα πλαστικά μέρη της μάσκας και τις σιλικόνες. Δεν χρησιμοποιούμε χλωρίνη, ξύδι και οποιοδήποτε "σκληρό" απορρυπαντικό ή απορρυπαντικό που να έχει δυνατό άρωμα. Ελέγχουμε οπτικά τα μέρη που καθαρίσαμε και επαναλαμβάνουμε εάν κάποιο σημείο μας φαίνεται ακόμα βρώμικο. Στη συνέχεια ξεπλένουμε κάτω απ' τη βρύση με άφθονο νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν, μακριά από ήλιο και πηγές θερμότητας.

Ο κεφαλοδέτης πρέπει να πλένεται σε εβδομαδιαία βάση με την ίδια διαδικασία καθαρισμού.

Το κύκλωμα της συσκευής (ο σωλήνας) πρέπει να καθαρίζεται εβδομαδιαία, με τρεχούμενο νερό. Τοποθετώντας την μια άκρη του στο στόμιο της βρύσης, αφήνουμε να τρέξει με πίεση χλιαρό νερό. Το αφήνουμε να στεγνώσει, μακριά από ήλιο και πηγές θερμότητας, κρεμασμένο με τις 2 άκρες του προς τα κάτω, ώστε να στραγγίξει τελείως.

Για την συσκευή, η συντήρηση που πρέπει να πραγματοποιούμε, είναι ο τακτικός έλεγχος των φίλτρων της. Ελέγχουμε συχνά (τουλάχιστον εβδομαδιαία) τα φίλτρα για σκόνη, φθορές κτλ. Ανάλογα με τον τύπο της συσκευής, υπάρχουν 2 τύποι φίλτρων. Το μαύρο ή γκρι χρώματος, το οποίο κράτάει την σκόνη και το λευκό το οποίο συγκρατεί μικρότερα σωματίδια, βακτηρίδια κτλ. Το μαύρο φίλτρο το ξεσκονίζουμε και το πλένουμε με τρεχούμενο νερό, και στη συνέχεια το αφήνουμε να στεγνώσει καλά πριν το τοποθετήσουμε στη συσκευή. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας ή χαρτοπετσέτα για να απορροφήσουμε την περισσότερη υγρασία, ώστε να στεγνώσει γρηγορότερα. Το λευκό φίλτρο δεν πλένεται αλλά μόλις αλλάξει χρώμα πρέπει να αντικατασταθεί με νέο. Ο συχνός καθαρισμός των φίλτρων είναι πολύ σημαντικός για τη σωστή λειτουργία και μακροζωία της συσκευής σας καθώς και για την ποιότητα του αέρα που σας δίνει η συσκευή.

Η μάσκα, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, πρέπει να αλλάζεται τουλάχιστον κάθε 1 χρόνο και το κύκλωμα (ο σωλήνας) κάθε 6 μήνες.

Οι οδηγίες αυτές είναι γενικές και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν τις οδηγίες συντήρησης του κατασκευαστή.