Τί είναι η υπνική άπνοια;

Τι είναι η Αποφρακτική Υπνική Άπνοια;

Η αποφρακτική υπνική άπνοια είναι η κατάσταση κατά την οποία οι μύες και οι ιστοί του λαιμού και των αεραγωγών χαλαρώνουν ενώ κοιμόμαστε, παρεμποδίζοντας την ροή του αέρα προς τους πνεύμονες. Αυτό μπορεί να συμβεί πολλές φορές κατά την διάρκεια της νύκτας, ιδιαίτερα στα στάδια REM του ύπνου. Σε αυτά τα συμβάντα μπορεί να σταματήσουμε να αναπνέουμε για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα και ο κορεσμός οξυγόνου του αίματος να πέσει 3% με 4%. Αν κάποιος έχει 5 ή περισσότερα τέτοιου είδους συμβάντα ανά ώρα ύπνου, τότε μπορεί να διαγνωσθεί με Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας.

Το σώμα αντιδρά στην έλλειψη οξυγόνου με διέγερση ή και ξύπνημα από τον ύπνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουμε την απαιτούμενη ποσότητα και ποιότητα ύπνου και να αισθανόμαστε συνεχώς κουρασμένοι, κακόκεφοι και με έλλειψη συγκέντρωσης.

Η Υπνική Άπνοια, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας όπως διαβήτη, υψηλή πίεση ακόμα και καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Τι είναι η Κεντρική Υπνική Άπνοια;

Κατά την Κεντρική Υπνική Άπνοια σταματάμε να αναπνέουμε, όχι λόγω παρεμπόδισης στους αεραγωγούς αλλά γιατί ο εγκέφαλος σταματά, στιγμιαία, να στέλνει σήματα στους μύες που ελέγχουν την αναπνοή.

Οι συσκευές BPAP μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους που πάσχουν από Κεντρικές Άπνοιες. Αυτές οι συσκευές παρέχουν αέρα με ρυθμό εισπνοής – εκπνοής, βοηθώντας την αναπνοή.

Τι είναι η θεραπεία με συσκευή θετικής πίεσης

Η συσκευή θετικής πίεσης (Continuous Positive Airway Pressure) είναι η πιο διαδεδομένη και η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την Αποφρακτική Υπνική Άπνοια. Η συσκευή παρέχει αέρα στον ασθενή σε μια προκαθορισμένη πίεση μέσω ενός σωλήνα και μιας μάσκας. Έτσι διατηρούνται οι αεραγωγοί ανοικτοί και δεν υπάρχουν διακοπές στην αναπνοή. Αυτό εξαφανίζει τα συμβάντα άπνοιας και επιτρέπει στον ασθενή να κοιμηθεί σωστά και ξεκούραστα.

Η συσκευή θετικής πίεσης αυτόματης ρύθμισης (Automatic Positive Airway Pressure) παρέχει διαφορετικές τιμές πίεσης σε προκαθορισμένο εύρος. Με αυτό τον τρόπο η συσκευή παρέχει την ελάχιστη πίεση αέρα, ώστε να ξεπεραστεί το κάθε επεισόδιο.

Η πίεση του αέρα καθορίζεται κατά την μελέτη ύπνου και τον ιατρό σας.

Οι πιο σύγχρονες συσκευές άπνοιας διαθέτουν τεχνολογίες όπως FLEX, EPS ή SOFT για μεγαλύτερη άνεση κατά την εκπνοή μειώνοντας την πίεση.

Συμπτώματα Υπνικής Άπνοιας

Ποιό είναι το όφελος της θεραπείας με συσκευή θετικής πίεσης CPAP;

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τέτοιες συσκευές έχουν δει βελτίωση:

  • Στην ποιότητα του ύπνου

  • Στην ποιότητα ζωής

  • Σε ενέργεια κατά την διάρκεια της ημέρας

  • Στην διάθεσή τους

  • Στην σεξουαλική ζωή

  • Στην εγρήγορση κατά την οδήγηση>